Sekapur Sirih

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam Perpaduan.

Segala puji dirafakkan kepada Allah, kerana dengan limpah karunianya dapatlah Kelab UMNO Yogyakarta melancarkan semula laman blog kami. Diharapkan dengan wujudnya laman ini, pengunjung dapat menyeluruhi perjalanan Kelab kami untuk masa-masa yang mendatang. Semoga usaha ini membuahkan kebaikan kepada semua.

Kepada ahli-ahli Kelab UMNO Luar Negara Cawangan Yogyakarta, khususnya, dan semua pengunjung yang bertandang ke laman kami, amnya, gunakanlah laman ini semaksimal dan sebaik mungkin. Sekiranya anda mempunyai sebarang kritik dan saran, bolehlah diajukan terus kepada pentadbir laman ini.

Laporan Majlis Berbuka Puasa Bersama Kedutaan Besar Malaysia Ramadhan 1430 H

Khamis, 17 September 2009

Pada 9 September 2009, Kelab UMNO Yogyakarta dengan kerjasama PKPMI-CY telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa dan Ramah Mesra Bersama Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia Ramadhan 1430 H bertempat di Graha Sarina Vidi, Jalan Magelang. Majlis bermula sekitar jam 5 malam dan berakhir pada jam 7 malam. Lebih kurang 300 mahasiswa Malaysia di Yogyakarta menghadiri majlis tersebut.

Majlis ini diadakan sempena menyambut minggu-minggu terakhir bulan Ramadhan 1430 H. Tujuan majlis ini diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan mahasiswa Malaysia, mahasiswa Indonesia, kedutaan dan pihak eksekutif tertinggi Fakultas kedokteran. Selain itu, ini merupakan majlis makan malam pertama pelajar-pelajar junior Malaysia yang baru mendaftar di Yogyakarta.

Selain jemputan kehormat dari Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia, Dr, Junaidy Abu Bakar (sekarang Datuk), pihak panitia turut menjemput wakil dekan Fakultas Kedokteran UGM, Prof Dr Suhardjo dan Presiden Badan Eksekutif Mahasiswa Fakultas Kedokteran (BEM FK), Yoga Rossi serta 5 perwakilan BEM FK.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa. Sementara menunggu azan Maghrib, acara diisi dengan bacaan al-Quran dan Tafsirnya. Apabila azan Maghrib telah berkumandang, para hadirin dijemput untuk menjamah sedikit juadah yang disediakan untuk berbuka sekadar alas perut. Para Hadirin kemudiannya solat Maghrib berjemaah di ruang yang disediakan. Selepas memastikan semua hadirin selesai solat, majlis dilanjutkan dengan ucapan alu-aluan daripada Saudara Hafiezulniezam, ketua pelaksana diikuti ucapan perasmian daripada pengarah JPMI, Dr. Junaidy Abu Bakar. Wakil Dekan dan Presiden BEM FK turut menyampaikan ucapan mereka.

Selepas ucapan-ucapan, hadirin dipersilakan untuk menjamu makan malam. Sementelahan itu, Dr Junaidy sempat beramah mesra dengan para pelajar. Majlis ditamatkan dengan sessi fotografi bersama. Tetamu kehormat pulang sekitar jam 6.40 malam. Pengunjung-pengunjung beransur pulang selepas itu.

Diharapkan bulan Ramadhan 1430 H membawa makna yang mendalam untuk mengakrabkan ukuwwah para pelajar Malaysia-Indonesia di Indonesia.

0 comments:

About This Blog

Aktiviti Yang Akan Datang

-

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP