Sekapur Sirih

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam Perpaduan.

Segala puji dirafakkan kepada Allah, kerana dengan limpah karunianya dapatlah Kelab UMNO Yogyakarta melancarkan semula laman blog kami. Diharapkan dengan wujudnya laman ini, pengunjung dapat menyeluruhi perjalanan Kelab kami untuk masa-masa yang mendatang. Semoga usaha ini membuahkan kebaikan kepada semua.

Kepada ahli-ahli Kelab UMNO Luar Negara Cawangan Yogyakarta, khususnya, dan semua pengunjung yang bertandang ke laman kami, amnya, gunakanlah laman ini semaksimal dan sebaik mungkin. Sekiranya anda mempunyai sebarang kritik dan saran, bolehlah diajukan terus kepada pentadbir laman ini.

Laporan Sambutan Hari Raya Aidil Adha 1430 H

Jumaat, 27 November 2009

Daging (haiwan korban) dan darahnya itu sekali kali tidak akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya adalah ketakwaan kamu, Demikianlah Dia menundukkannya untukmu agar kamu mengagungkan Allah atas petunjuk yang Dia berikan kepadamu. Dan Sampaikanlah kabar gembira kepada orang orang yang berbuat baik.
(Surah Al-Hajj: 37)

_______________________________________________

Pada hari Jumaat 27 November 2009, bersamaan 10 Zulhijjah 1430 H, Kelab UMNO Yogyakarta dengan kerjasama UPIMI dan Biro Kerohanian Muslim PKPMI telah menganjurkan sambutan Hari Raya Aidil Adha yang bertempat di Bangunan Yayasan Kanker Indonesia Cabang Yogyakarta.

Ahli Jawatan Kuasa Acara tiba sekitar 5.45 pagi sementelahan Para jemaah tiba sekitar jam 6.30 pagi. Solat sunat Aidil Adha dimulakan sekitar jam 6.45 pagi. Setelah itu, para jemaah pun bersurai, sementara para ahli jawatan kuasa sedang mempersiapkan dewan dan tempat memasak. Sambil menanti daging korban tiba, para AJK acara mempersiapkan bahan masakan seperti memotong bawang, sayur-mayur, memasak pasta rendang, rempah sup, menanak nasi dan sebagainya. Daging kambing tiba sekitar jam 10.30 pagi, manakala daging lembu tiba sekitar jam 12 Tengah hari.

Sebanyak 1 ekor lembu dan 6 ekor kambing tumbang pada Hari Raya Korban tahun ini.


Para AJK bertungkus-lumus memotong dan menyiat daging kambing dan lembu. Acara "Masak Besar" dimulai sekitar jam 3. Skala besar pengunjung turut membantu AJK mempersiapkan masakan. Sekitar Maghrib, acara masak telah pun selesai. Para pengunjung berbondong-bondong tiba untuk solat Maghrib berjemaah dan jamuan pada sebelah malam. Total pengunjung dijangkakan sekitar 170 orang.

Menu sajian pada malam tersebut termasuklah sup sayur, daging masak kicap, rendang daging, sup lembu, sub kambing, es sirap, dan buah tembikai (timun cina). Makanan dihidangkan dalam bentuk "buffe terkawal".

Sambutan berakhir sekitar jam 7.00 malam. Para pengunjung dan AJK menggembleng tenaga membersihkan tempat dan peralatan yang digunakan. Yayasan Kanker Indonesia Cabang Yogyakarta kembali sepi sekitar jam 8.30 malam...

0 comments:

About This Blog

Aktiviti Yang Akan Datang

-

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP